• Zeneműtár

  • 1

90 éve hunyt el Giacomo Puccini olasz zeneszerző, operaszerző

Giacomo Puccini kép 

Giacomo Puccini

(Lucca, 1858. december 22. – Brüsszel, 1924. november 29.)

Puccini 1858. december 22-én született Luccában. A zenei pálya választása generációk óta hagyomány volt Puccini családjában. Már az ükapja is a város zeneigazgatója volt, ezt a posztot később utódai is örökölték. Az apa, Michele korai halála után a hatéves Giacomo nagybátyjánál, F. Maginál részesült zenei képzésben, a luccai konzervatórium növendékeként. Hamar ismertséget vívott ki magának orgonajátékával, így családja szegénysége ellenére 1881-83-ig a milánói konzervatóriumban tanulhatott, ahol Antonio Bazzini és Ponchielli zeneszerzés-növendéke volt. 

 1883-ban nyújtotta be diplomamunkáját, a Capriccio sinfonico című zenekari darabot, amelynek témáit később a Bohéméletben használta fel. Ekkor készült el első operája, a Lidércek (Le Villi) is, amellyel részt vett a Sonzogno kiadó által kiírt versenyen. Annak ellenére, hogy nem nyert díjat, a milánói Teatro dal Verme műsorára tűzte a művet, amely sikert aratott. Ennek eredménye lett az a Giulio Ricordival kötött szerződés, amely lehetővé tette, hogy a zeneszerző a továbbiakban csak a komponálásnak élhessen.

Következő operája, az Edgar (1892) nem aratott sikert, az 1893-ban Torinoban bemutatott Manon Lescaut viszont nemzetközi hírnevet hozott Puccininek. A Bohémélettől (La Bohème, 1896) kezdve négyévente születtek az újabb művek: előbb a Tosca (1900), majd a Pillangókisasszony (Madama Butterfly, 1904-1905). A Nyugat lánya (La fanciulla del West) 1910-ben, a Triptichon 1918-ban készült el.

Puccini 1924-ben súlyos gégerákot kapott, november 29-én hunyt el Brüsszelben. A komponista utolsó műve, a Turandot kézirata befejezetlen maradt. Az opera utolsó két jelenetét a vázlatok alapján Franco Alfano fejezte be, így mutatták be Milánóban 1926-ban.

(Forrás: http://fidelio.hu/fidipedia/klasszikus/zeneszerzo/giacomo_puccini)