Text Size
Generated with MOOJ Proforms Basic Version 1.6

 

Jó szórakozást kívánunk!

 

 

*Kötelezően kitöltendő mezők

 

Az első világháború ideje alatt az itthon maradottaknak, főként azoknak, akik városokban laktak nehéz idők következtek. 
A háború első éve után egyre több és több élelmiszerből lett hiánycikk,
például:  az importált gyümölcsök, teák, kávék és egyéb termékek. 
Hústalan napokat rendeltek el, amikor nem lehetett piacon, hentesnél és vendéglátó-helyeken húshoz jutni (csak belsőséghez). Elérkezett a jegyrendszer is.

Szeretnénk az alábbi összeállításban játékosan bemutatni a hátország élelmezési helyzetét.

 

paptamasi vizet iszom 1915 nosztalgia kereskedelmi plakat poszter 979 1 

 

Felhasznált irodalom:

  1. Fehér Béla – Szécsi Noémi: Hamis gulyás (Budapest : Helikon, 2015)
  2. Mindenütt hódít: Reklám a Nagy háborúban (Budapest: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 2009)
  3. Arcanum Digitális Tudománytár http://adtplus.arcanum.hu/hu/ (Pesti Hírlap, Pesti Napló, Vasárnapi Újság digitalizált változataiból)
  4. Veszprémmegyei Újság, Veszprémvármegye, Veszprémi Hírlap

 

 

Főzőláda készítés házilag

 

főzőláda

 

A gáz és tüzelőanyag megtakarítás miatt javasolták a főzőládák használatát az otthonokban. Egy ládát kibéleltek újságpapírral és szénával tömött párnákkal. Ebbe helyezték az edényeket, amikben még forrásban voltak az ételek. Jól betakarták az tálakat. Akár 12-24 órán keresztül melegen tartotta az ételeket, sőt a hő megtartása miatt az étel még tovább párolódott, főtt a főzőládában.

 

A főzőládákat a fronton nagy méretben alkalmazták, melyeket lovak, öszvérek hordoztak az állásokba, így jutottak meleg ételhez a lövészárkokban.

 

 

 

 

 Hagyományos főzelék- és salátaféléken (káposzta, burgonya, kelkáposzta, karfiol, paraj, sóska, zöldbab, mángold, répa, borsó, karalábé, tök, fejessaláta, cékla) túl vadon termő növényeket tettek az ételbe.

 hüvelyes jegy

oetker

 

Háborús rizspite

Negyedkiló rizst sós vízben puhára főzünk, s a szitára tesszük, hogy a víz lecsurogjon. Egy tálban két tojás sárgáját három tetézett kanál porcukorral habosra keverünk, s a két tojás fehérjével együtt a rizst hozzáadjuk. Majd zsírral kikent tepsibe helyezzük és sárgára sütjük. Ha készen van, kockákra vágjuk és cukorral meghintjük.

(Pesti Hírlap, 1915. október 24.)

 

Hadiliszt

 

Búzaliszthez kevertek rozs-, kukorica- és árpalisztet. A búzaliszt egyre kevesebb volt a keverékben, így a kenyerek sikértartalma egyre csökkent, a pékáru egyre tömörebbé, nehezebbé ezzel együtt kisebbé vált.

 

Külön volt kapható jegyre a kenyér- és főzőliszt (ebben árpa is volt).

 

lisztjegy  főzőliszt-jegy -1

 

 

Fűszerhiány

Az importból származó fűszereket az alábbiakkal pótolták, szaporították:

Vanília helyettesítése – vanillinnel (4% valódi vaníliát tartalmaz, cukorral és keményítővel)

 

Bors – burgonyaliszttel kevert erős paprika, de lehetett benne még kakukkfű, mustármag, majoránna és erős paprika keveréke, 10% borssal. De jócskán került bele rizspelyva is.

 

Fahéj, szegfűbors, szegfűszeget úgy gyártották, hogy a fűszerek olaját rácsepegtették őrölt tésztára, kekszre, esetleg darált kétszersültre.

 dr oetker

 

Méz helyettesítő anyagok

 

 

Királyné mesterséges mézpor: 45 % borkősav, 35% fehér anyag (nem tudni mi), 20% violagyökér és festék. Cukor hozzáadásával mézet lehetett belőle készíteni.

 

Műméz: répacukorból, borkősavból készült, kátrányfestékkel színezték, illatosították. Vízzel felfőzve készült.

 

 

 

piknik_-_1916_-_fortepan.jpg

Kép forrása: http://www.fortepan.hu/

 

Kitöltő neve: *
E-mail cím: *

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Presets
BG Color
BG Patterns
Accent Color
Apply
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, továbbá a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.
Adatkezelési tájékoztató Ok