• Zeneműtár

    Zeneműtár

  • 1
Text Size

Hangoskönyvek

CD-n megjelent hangoskönyveink teljes listája

Ajánló

 

 hatlb

Bächer Iván

Hatlábú

"Kutyás lettem. Hatlábú. Nem akartam az lenni. Szeretem a függetlenséget, még akkor is, ha nemigen volt benne részem soha. Aztán egyszer csak kutyás lettem... bármit csináltam is, közben figyeltem, mi van a kutyával, hogy van, hol van, mit csinál. Nem tudtam még, hogy ez így lesz most már mindig, a kutyás egy pillanatra sem téveszti szem, ész, lélek elől az ő kutyáját. A kutyás élete a kutya körül forog."

   

 a mester

Bulgakov, Mihail Afanas’evic

A Mester és Margarita

A harmincas évek Moszkvája, a Mester és Margarita szerelme, Pilátus és Ha-Nocri tragikus duettje egyenként is figyelemreméltó téma, de ezeknek az idő síkoknak játékos, fantáziadús kombinációja a regénynek páratlan sikert eredményez, már az 1966-os első megjelenés óta. Most Szilágyi Tibor nagyszerű előadásában élvezhetjük. A remek szöveg előadása a Kossuth-díjas színművésznek nagy gyönyörűséget okozott, és az utolsó cseppig kiélvezte a gúny és irónia széles skáláját, amivel a ma már letűnt, de általa még jól ismert szovjet életet a mű megörökíti.

   

 a szeretet mvszsete

Fromm, Erich

A szeretet művészete

Művészet-e a szeretet, vagy kellemes érzés, amely a vaksors műve, olyasmi, amibe az ember, ha szerencsés, "beleesik"? A könyv az előbbi feltevésen alapul: a szeretés olyan művészet, mely megtanulható, és meg is kell tanulnunk, mert ez az egyedüli lehetőség egyre elidegenedő világunkban arra, hogy az elkülönültséget, a magányt legyőzzük. Erich Fromm (1900-1980) Freud és C.G.Jung pszichológiájának ismert és elismert kritikusa, egyben a fogyasztói társadalom bírálója, filozófus, de leginkább a XX. század egyik legjelentősebb humanista gondolkodója.

   

 a repl osztly

Kästner, Erich

A repülő osztály

A kirchbergi gimnázium diákjai karácsonyi színdarabot próbálnak. A próbán minden remekül megy, de az előadásig történik egy és más előre nem látott esemény. Például kitör a háború a gimnazisták és a reáliskolások között, s hatalmas hócsatákat vívnak, áldozatul esik egy köteg dolgozatfüzet, elcsattan több tucat pofon, valaki nyaktörő mutatványt hajt végre egy nyitott esernyővel... a többi pedig - hát az már maradjon titok. Erich Kästnernek, A repülő osztály egyik legjobb ifjúsági regénye.

   

 az eltnt miniatr

Kästner, Erich

Az eltűnt miniatűr

Szórakoztató krimi-paródia, sok fordulattal és sok félreértéssel. Benedek Miklóst néhol Hacsek és Sajóra emlékeztették a párbeszédek. A fiatal titkárnő a jóindulatú, de elég nehéz felfogású hentesmester segítségével próbálja megóvni a rábízott, kincset érő miniatűrt a mindenre elszánt rablóbandától. Váratlan segítség, és egy kis szerelem is belecsöppen a kalandba. Kiderül azonban, hogy Először is minden másként van, de a szakma szabályai szerint az utolsó fejezet címe mégis ez lehet: De most aztán végképp rendben van minden!. Benedek Miklós virtuóz előadásában 10 és 100 év között mindenki nagy élvezettel fogja hallgatni.

   

ksrtet lubln

Mikszáth Kálmán

Kísértet Lublón

Igaz történetet kerekít ki, varázsol el Mikszáth csodás humora és fantáziája ebben az 1700 körül játszódó romantikus történetben. A hiszékeny polgároknak és a tehetetlen elöljáróknak a szemébe nevető kísértet végül egy nagy pénzhamisítási üggyel együtt lelepleződik. Közben pedig élvezhetjük a borzongató, itt-ott pikáns történetet, melynek báját és iróniáját Szervét Tibor nagyszerű előadása teszi felejthetetlen élménnyé.

   

 abszurd trtnetek

Mrozek, Slawomir

Abszurd történetek

Mrozeknek már korai - és nemzetközi hírnevét megalapozó - novellásköteteire is a szatirikus hangvétel volt jellemző. A hangoskönyvünkbe válogatott félszáz írásában is torzító tükröt állít elénk, a helyzetek fejtetőre állításával mutatja meg ezek fonákját. Karinthy és Hrabal nem ritkán fekete humorának szelleme bujkál a sorok között, és leginkább Örkényé, ahogyan ő vélekedett arról hogy mi a groteszk, az igaz Mrozek abszurditásaira is: "Szíveskedjenek terpeszállásba állni, mélyen előrehajolni, a két láb között hátratekinteni. Most nézzünk körül, íme a világ fejtetőre állt."

   

 budapest

Cooper Eszter Virág szerk., fotó

Budapest

KEDVES UTAZÓ! Könyvünkből egyszerűen felkészülhet egy tartalmas budapesti hétvégére. Röviden bemutatjuk fővárosunk történelmi negyedeit, utcáit, tereit és épületeit, fontosabb kulturális helyszíneit, valamint a Budapest-környéki látnivalókat Gödöllőtől Esztergomig. Így a helyszínre érve talán könnyebben megleli az Önt leginkább érdeklő látványosságokat. Ha még többet kíván megtudni a helyi nevezetességekről, hallgassa végig felkért idegenvezetőnket, Ónodi Esztert, akinek hangja a mellékelt CD-ROM hangfelvételéről csendül az Ön fülébe. A könyvet és a hangfelvételt együtt is használhatja: a térképeknél jeleztük, hogy a hangfelvétel hányadik számát indítsa el további információkért az adott helyről, épületről. Kellemes időtöltést kívánunk Önnek kies fővárosunkban. A szerkesztő

   

 bcs

Cooper Eszter Virág szerk.

Bécs

KEDVES UTAZÓ! Könyvünkből egyszerűen felkészülhet egy tartalmas bécsi hétvégére. Röviden bemutatjuk az osztrák főváros történelmi negyedeit és legizgalmasabb látnivalóit, hogy a helyszínen könnyebben meglelje az Önt leginkább érdeklő látványosságokat. A szövegben információkat talál a legjobb, legfontosabb szálláshelyekről és éttermekről, vendéglőkről, valamint az osztrák főváros magyar vonatkozású emlékeiről. Ha még többet kíván megtudni az idegenforgalmi nevezetességekről, hallgasson ránk. Azaz, hallgasson inkább Mácsai Pálra, aki végigkalauzolja Önt a legszebb útvonalakon a Stephansdomtól a Praterig. A könyvet és a hangfelvételt együtt is használhatja: a térképeknél jeleztük, hogy a hangfelvétel hányadik számát indítsa el további információkért az adott helyről, épületről. Kellemes időtöltést kívánunk Önnek Bécsben, a kedélyes nyugalom városában. A szerkesztő

   

 bukfenc mindent tud

Csányi Vilmos

Bukfenc mindent tud

"Aki figyeli kutyáját - és miért ne tenné, ha már tartja - annak hamar feltűnik, néhány dolog. Például az, hogy a kutyák is állandóan figyelnek, szinte minden érdekli őket, ami a családban vagy a ház körül történik... Ezzel szemben a kutyák gyógyíthatatlan emberszeretettel születnek. Egy 5-6 hetes farkaskölyök, ha emberi környezetben nevelődik, és jártában keltében találkozik valakivel, úgy megy el mellette, mintha észre sem vette volna. Bezzeg a kiskutya rohan az emberhez, és majd meghal egy kis simogatásért, dögönyözésért. Ez a simogatásfüggőség, ahogyan egy etológus a drog-függés analógiájára elnevezte, a kutya egész életében megmarad. Imádja az embereket, és imádata abban is kifejezésre jut, hogy éppen úgy érdekli az, hogy embertársai mit csinálnak, mint minket, hiszen egy embernek is az a legizgalmasabb dolog, amit valaki más csinál."

   

 llati trtnetek

Durrell, Gerald

Állati történetek

Gerald Durrell hazánkban a kortárs brit irodalom legnépszerűbb szerzői közé tartozik. Természet-tudományos ismeretekben gazdag, humoros történetei kedves és kedélyes világot ábrázolnak, amelyben az állatok legalább olyan fontos szerephez jutnak, mint az emberek. E két története is emberi és állati csudabogarak nem mindennapi kalandjairól szól. „Történeteim mind igazak, van köztük saját élményen alapuló és van, amit nekem is csak meséltek. Ha mereven ragaszkodunk a tényekhez, akkor csak egy részük igaz, másik részüket kicsit kiszíneztem. Ami a régi mondást igazolja; Aki nem akarja a szavait nyomtatásban látni, ne álljon szóba írókkal.”

(Gerald Durell)

   

mesemaraton

Fable, Vavyan

Mesemaraton

Szerelmek, hajszák, kalandok. Képtelenségek. Gegek. Buszon, villamoson hallgatni nem tanácsos. Feltűnő - és túlutazáshoz vezet. Utcai hallgatáshoz vezetőkutya ajánlott. Evés közben végzetes lehet. Madarász Éva varázslatos hangján.

   

 tskevr

Fekete István

Tüskevár

Vár volt állítólag valamikor, de akkor még sziget is. Akkor még odáig ért a Balaton, de a patakok telehordták iszappal a nagy öblöt; bizonyos, hogy Tüskevár körül most már sekély a víz és nádas az egész. Az ifjúsági irodalomban klasszikussá lett regény felejthetetlenül ábrázolja Tutajos és Bütyök, azaz Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla nyári vakációját a Balaton vízparadicsomában. Ez a nyár sok mindenre megtanítja, kiműveli, útbaigazítja őket és az olvasóval együtt fedezik fel a természetes életmód emberformáló, de néha kegyetlen törvényeit. El lehet mesélni egy nyarat, de egészen sehogy sem lehet elmondani - vallja a szerző; az idő múlhat, a szépség és jóság, a szeretet és az igazság azonban nem múlik el az évszázadokkal, nem múlik el az emberekkel, hanem örökös, mint a testetlen valóság... amint a Tüskevár is örök olvasmány marad minden korosztály számára.

   

 vadszsznyeg

Görgey Gábor

Vadászszőnyeg

"Szeretett a szőnyegen szeretkezni" - a regény ezzel az izgalmas mondattal kezdődik és a folytatás sem kevésbé érdekfeszítő. A vadász-szőnyeg azonban nem csak Topporczy Ádám színes szerelmi történeteit beszéli el. Ez a szőnyeg láthatatlan nyomokat visel magán, de nem csak szép női testekét, hanem a nem mindig szép történelmét is. A szerző mesterien fonja egymásba egy rejtelmes szőnyeg, az ország és Ádám családjának történetét a második világháború befejeztétől egészen a rendszerváltást megelőző napokig.

   

 titkos jegyzknyv

Hamvas Béla

Titkos jegyzőkönyv

A Titkos jegyzőkönyv legnagyobb titka, hogy nincs titok."Ha látni akarsz, mondja egy zenmester, nézz bele. Ha gondolkodni kívánsz felőle, tévedni fogsz." A könyv talán legszebb esszéjének, a Kései művek melankóliájának is ez minden titka: az öreg, vak királyt, Oidipuszt az istenek Kolonosz szent ligetébe küldik meghalni. De amint az aggastyán belép, felkiált: most már világosan látok! – De hiszen nem is volt soha elrejtve semmi, és minden tőlünk karnyújtásnyira! Az arlequin, a társadalom peremén bukdácsoló bolond titka is végtelenül egyszerű. Csupán annyi, hogy távolabb lát a hatalom, a hírnév és a vagyon útvesztőinél. Mi marad? Már csak a derű, és egy kevés melankólia. Lin csi mondja: "Nem a Nap hibája, ha a vak az utat nem látja".

   

 silentium

Hamvas Béla

Silentium

A Silentium kötet négy esszéje napló. De nem a történeti eseményeké, hanem a léleké. A második világháború pokolra szállása, és a kataklizmát követő évek lábadozásának története azonban csak kerete annak a belső újjászületésnek, amelyet Hamvas 1946 és 1949 között megélt. Mit jelent hitelesen élni. Mit jelent a napok, órák követelményét felismerni. Mi az átvalósulás, a kitisztult kedély, a derű. Vannak felismerések, amelyeknek legközelebbi rokonai csak a Távol-keleti mesterek egyszerűsége és szellemi tágassága. „A derű a meg nem zavarható tiszta üresség" - Európában ezt a mondatot magyarázkodás nélkül eddig senki sem tudta kimondani. „Csak annyiban vagyok valódi, amennyiben derült vagyok." A mindennapok kötelességei most már új mértéket kapnak. Mindennek megkérdőjelezhetetlen alapja most már a lélekjelenlét, amely elutasít minden elvet, prekoncepciót, és a valóságot az itt és most közvetlenségében kívánja megragadni. Akit sok baj, gond, betegség gyötör, és helyzetét kilátástalannak érzi, járja be a Gyümölcsóra magasabb egészségtudathoz vezető útját. Mert lehetetlen fel nem ismerni, hogy „itt lakni annyi, mint derű". Dúl Antal

   

 bambini di praga

Hrabal, Bohumil

Bambini di Praga 1947

Egy hentesboltban kezdődik a történet, s egy elmegyógyintézet holdfényben fürdő kertjében végződik - bilincskattanással. Közben azonban lezajlik egy feledhetetlen utazás Bohumil Hrabal irányításával: állomásról állomásra érkezünk, betérünk egy hentesüzletbe, nem maradunk kívül a drogista ajtaján, kukkolóként leshetjük, mi történik, mi hangzik el egy olyan tánciskolában, ahol "elaggott iparosok, tintanyalók meg néhány bolond és kivénhedt agglegény" gyakorolja egymás közt a valcert és az illemtant. Valóságos világban járunk, de Hrabal elementáris erővel nagyszabású cirkusszá, karnevállá, szürreális látomássá rajzolja esendő, kisszerű figuráinak minden gesztusát, minden mondatát, egész életét. Bohózatot játszat, s közben haláltáncot járat velük.

   

a vagina monolgok

Ensler, Eve

A vagina monológok

A Thália Színház Új Stúdiójában évek óta telt házzal játszott, tabudöntögető előadás nyomán készült hangoskönyv megnevettet és megríkat, elgondolkoztat és felszabadít, ahogy tette már húsz ország számos színpadán. A hangoskönyv változatban - csakúgy, mint a Tháliában - Udvaros Dorottya, Fullajtár Andrea és Pálmai Anna előadásában halljuk az igazi nők igazi problémáiról szóló történeteket. Nők számolnak be útjukról frigiditástól orgazmusig, megaláztatástól felszabadulásig, szenvedéstől boldogságig - botrányosan őszintén. "Elhatároztam, hogy beszélni fogok a nőkkel a vaginájukról, hogy vagina-interjúkat készítek. Ezekből lettek a vagina-monológok. Az elején nehezen ment. De ha egyszer belekezdtek, le sem lehetett többé állítani őket. A nők maguknak sem vallják be, de imádnak a vaginájukról beszélni. Izgatja őket a dolog, talán pont azért, mert eddig még soha senki nem kérdezte őket erről." (A szerző)

   

 tao te king

Lao-Ce (i. e. 4-3. sz.)

Tao te king

A taoizmus alapművéről, a keleti filozófia irodalom egyik gyöngyszeméről még azt sem tudjuk biztosan, hogy a szerzője, Lao-ce valóságos személy-e. Ez a titokzatosság lebegi körül az egész művet: ha megérteni akarjuk, nem jutunk közelebb a lényeghez, ám ha csak átadjuk magunkat a csodás szövegnek, talán igen.

   

 elttem az let

Ajar, Émile

Előttem az élet

"Az élet, az egy olyan izé, ami nem való mindenkinek." "Rosa mamánál majdnem mindannyian kurvagyerekek voltunk, és amikor az anyák több hónapra elmentek vidékre strikkelni, előtte meg utána meglátogatták a kölyküket. Hát így kezdtek bajaim lenni az anyámmal. Úgy vettem észre, hogy mindenkinek van anyja, kivéve engem. Erre görcseim lettek, meg gyomor-idegességem, hogy hozzám is jöjjön. Mindenhova odaszartam a lakásban a nagyobb feltűnés kedvéért. De hiába."

   

 felsge pincre voltam

Hrabal, Bohumil 
Őfelsége pincére voltam

Hogyan lesz egy nagyravágyó pikolófiúból milliomos szállodatulajdonos, majd sorsával elégedett útkaparó? Előtérben sok pénz és sok szex, háttérben a történelem girbegurba íve a Monarchiától a kommunizmusig, középpontban pedig egy kisember, aki nagy akart lenni, és akinek a bőrébe Galkó Balázs bújik - nagy élvezettel. Hrabal egyik legmélyebb, legvidámabb, legszomorúbb regényéről, amelyből sok évtizednyi várakozás után új Menzel-film is készült, mai szóhasználattal azt mondanánk: tele van jó sztorival!

   

 retemetesz

Lázár Ervin

A retemetesz

A nagy sikerű "Mesék felnőtteknek" c. válogatás folytatása ismét bizonyítja, hogy Lázár Ervin nemcsak nagy "elmesélő", hanem remek elbeszélő is volt. További szívhezszóló, abszurd, tündéri és talán még mesésebb novellák, továbbra is Kern Andrással. A misztikumtól a gyerekszáj-sztorikig - utóbbiakat 18 éven felüliek csak gyerek felügyelete mellett hallgathatják!

   

 a vrfarkas jszakja

Lőrincz L. László 

A vérfarkas éjszakája

Kassai Károly előadásában
Ismét üvölt a vérfarkas az alpesi éjszakában. Ismét szedi áldozatait a rettegett fenevad. Leslie L. Lawrence felejthetetlen regénye hangoskönyv változatban.

   

novecento

Baricco, Alessandro

Novecento

A történet, amelyből "Az óceánjáró zongorista legendája" című film készült. A legenda szerint a Virginian nevű gőzhajón esténként egy páratlanul tehetséges zongorista szórakoztatta a közönséget. Egész életét a hajón töltötte, ott született, és lábát soha nem tette a szárazföldre. Hogy miért, senki sem tudja.

   

 srgyri capriccio

Hrabal, Bohumil

Sörgyári capriccio

"Unatkozik? Vegyen mosómedvét!" Vagy hallgassa meg egy bájosan-őrjítően szeszélyes fiatalasszony és a szószátyár Pepin bácsi elbűvölő történeteit. Hrabal ironikus családi krónikáját Menzel filmje tette világsikerré. A legendás figurákat most Für Anikó és Kern András kelti életre.

   

 hall velencben

Mann, Thomas

Halál Velencében

"A Halál Velencében értette meg velem végérvényesen, hogy az irodalom feneketlen fölfordulás, a szívre mért kiheverhetetlen csapás, valami elementáris bátorság és bátorítás, és ugyanakkor mégis olyasvalami, mint a halálos betegség." (Kertész Imre)

   

 fves knyv

Márai Sándor

Füves könyv

"Olyasféle ez a könyv, mint a régi füves könyvek, amelyek egyszerű példákkal akartak felelni a kérdésekre, mit is kell tenni, ha valakinek a szíve fáj, vagy elhagyta az Isten. Szeretné elmondani egy ember, hogyan kell lakni, enni, inni, aludni, betegnek lenni és egészségesnek maradni, szeretni és unatkozni, készülni a halálra és megbékélni az élettel." Márai Sándor népszerű gyógyító gondolatait nyolc nagyszerű színész hiteles előadásában hallgathatjuk meg.

   

 vls budn

Márai Sándor

Válás Budán 

- A tárgyalást tudniillik nem lehet holnap megtartani. - Kérlek, ha tehetek valamit. - A tárgyalást nem lehet holnap megtartani, mert ma délután megöltem a feleségemet.

   

 a halott hegeds

Singer, Isaac Bashevis

A halott hegedűs

Az egyszerre életszagú és szürreális történet egy lengyelországi zsidó falu egyszervolt világát idézi fel. A Nobel-díjas író nagyszerű elbeszélését Kern András kelti életre.

   

hogy volt

Vámos Miklós

Hogy volt

„A legjobb időpontban írtam meg ezeket a portrészerű vallomásokat. Ötvenes éveim elejét taposom. Még többé-kevésbé színhelyesen emlékszem arra, hogyan volt. Ha várok tíz-húsz esztendőt, tisztánlátásomat bizonyára elhomályosítják a meszesedő erek."

   

 selyem

Baricco, Alessandro

Selyem

"Ez nem regény. Nem is elbeszélés. Ez egy történet. Mondhatnánk, hogy szerelmi történet. De ha csupán az volna, nem érné meg elmondani." (Alessandro Baricco) Az egyik legtehetségesebb kortárs olasz író nagysikerű munkája az elmúlt években meghódította a világot. A mű érzékenysége, finom erotikája döbbenetes erővel ragadja meg a hallgatót, hogy misztikus utazásra vigye távoli tájak felé.

   

 karcsonyi nek

Dickens, Charles

Karácsonyi ének

Az angolszász világban a szeretet ünnepét nem csendesen, hanem énekkel, tánccal, kacagással ünneplik meg. Ez a "léleklátó" könyvecske is ilyen: egy megtévedt ember tanulságos története, mosolygósan elbeszélve. Eszményibb előadót, mint a drámában és komédiában egyformán erős Bodrogi Gyulát, nem is lehetett volna találni.

   

 a hrom testr

Dumas, Alexandre pere

A három testőr

A Három testőr másfél századdal megjelenése után is izgalmas, letehetetlen mű.Az 1620-as évek végén járunk. Az ifjú D'Artagnan Párizsba érkezik, zajlik az udvari élet, a titkos megbeszélések, intrikák, politikai gyilkosságok. Ebben a légkörben él Ausztriai Anna királyné és befolyásolható férje, XIII. Lajos. Annának máshoz húz a szíve, Buckinghem hercegét szereti. Bár a szerelmesek titokban találkoznak, Richelieu bíboros emberei mégis fényt derítenek a románcra. Egy éjszaka váratlanul megjelenik a királynénál a herceg. Anna szerelme zálogául Buckinghamnek adja a nyakékét. Richelieu, hogy felfedje a királyné hűtlenségét Lajos előtt, ráveszi a királyt, hogy kívánja meg feleségétől a nyakék viselését a közelgő udvari ünnepségen. A nyakéket D'Artagnannak és a három testőrnek kell visszaszerezni...

   

 mesk felntteknek

Lázár Ervin

Mesék felnőtteknek

Lázár Ervinből nem lehet kinőni! Szerencsére nem is kell: akik meséin nőttek fel, és a mai napig is lázárervint olvasnak gyerekeiknek, különösen élvezni fogják ezeket a (gyermeklelkű) felnőtteknek írt, tündérien abszurd novellákat, amelyeket Kern András ad elő - sőt kelt életre. Az első és utolsó novellát pedig maga a szerző olvassa fel nekünk.

   

 a gyertyk csonkig gnek

Márai Sándor

A gyertyák csonkig égnek

Az 1942-ben íródott regény Márai legnagyobb irodalmi sikerét hozta meg. Egy tragikus szerelmi háromszög feltárulásának éjszakáján kiderül az igazság erkölcsről, becsületről, szerelemről. Mire a gyertyák csonkig égnek, a hallgató is tisztábbnak, erkölcsösebbnek érezheti magát.

Presets
BG Color
BG Patterns
Accent Color
Apply
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, továbbá a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.
Adatkezelési tájékoztató Ok