Egyéb rendhagyó tematikus foglalkozások

rendhagyó tematikusKözépiskolai és gimnáziumi osztályoknak, valamint kollégiumi diákoknak szóló kb. 60-90 perces rendhagyó könyvtári foglalkozásokra várjuk az érdeklődők jelentkezését.

A tanév folyamán előzetes e-mailes vagy telefonos egyeztetés alapján fogadunk csoportokat minimum 5 főtől.
Részletekről érdeklődni lehet: Nagy Veronikánál ( e-mail címen vagy a 88/ 560-610 /114, 122-es mellék telefonszámon)

Az alábbi témák közül lehet választani:
(A lista folyamatosan bővül.)

 

 

 

1 

A könyv útja

 

Az írásbeliség kialakulásától kezdve tekintjük át röviden a könyvek megjelenésén keresztül, hogy olvasmányaink hogyan is kerülnek oda a polcra. A főbb állomások kiemelésével és sok érdekességgel, könyvajánlóval várjuk az érdeklődő diákokat. 

 2

Anne Frank világa

 

A II. világháború borzalmairól történelemórán sok szó esik, de arról már kevesebb, hogy egy-egy napjukat hogyan is töltötték el a bujkálni kényszerülők. Anne Frank világát illusztráljuk a hátsó traktus egy napjának megelevenítésével és játékos feladatok sorával.

 3

 

Az éjszaka gyermekei

 

Vlad Tepes, Carmilla, Drakula, Bram Stoker, Báthory Erzsébet és Lugosi Béla.

Kik a legvérszomjasabb gyermekei az éjszakának és kik teremtették őket? Vámpírok tényleg léteznek? Milyenek a klasszikus és modern vámpírtípusok? Könyvajánlással.

 

 4

 

Csapra vert irodalom – Az irodalom és az alkohol kapcsolata

 

Hogyan hat az alkohol az irodalomra és az írókra, és hogyan jelenik meg az alkohol a regényekben? Milyen életük volt a leghíresebb alkoholt nem megvető szerzőknek, és hogyan válhatott regényeikből kultregény? 

 

 5

 

Európa nap (május 9.)

 

A rövid, általános ismertető után az Európa nap keretében a diákok képet kapnak az Európai Unió országaiban működő oktatási rendszerekről. Az előadás a felsőoktatási iskola-rendszerek bemutatására vállalkozik.

 

 6

 

 

Fogyatékosok világnapja (december 3.)

 

Az érzékenyítés során könyvrészletek felhasználásával mutatjuk be a különféle problémával élő emberek vallomásait, nehézségeit. Rávilágítunk, hogy az emberek közötti különbségek érdekesek és értékesek. A diákok játékos feladatokon keresztül kerülnek közelebb a segítségre szorulók nehézségeihez, így a jobb megértés és a hatékony segítségnyújtás kerül előtérbe a kirekesztéssel szemben. 

 

 

 7

 

 

Kotyogó titkok – A kávé és a Nyugat íróinak kapcsolata

 

A kávéházak misztikus ködbe burkolták a nyugatos írókat. A fennmaradt anekdoták és történetek viszont lerántják a leplet róluk, hiszen kiderül, kinek mi volt a kedvenc étele és szokása, és azt is megtudhatjuk, hogy milyen művek születtek a cigarettafüst homályában. Felolvasással és játékkal tarkított foglalkozás a legvagányabb nyugatos írókkal.

 

 

 8

 

 

 

Népek karácsonya

 

Világszerte ünneplik, mégis mindenkinek mást jelent a karácsony. Felolvasással és beszélgetéssel egybekötött vetített előadás a különböző országok ünneplési szokásairól. Hogyan élik meg a karácsony szellemét a világ más-más pontjain? Sok-sok érdekesség és manók, trollok, fehér kenguruk, télapók és utcabál.