• Zeneműtár

  • 1

90 éves Ennio Morricone

morricone

Ennio Morricone
Oscar-, Grammy- és Golden Globe-díjas olasz zeneszerző
(Róma, 1928. november 10.)

Ennio Morricone a XX. század egyik legnagyobb hatású és legismertebb filmzeneszerzője. Több mint 550 filmhez írt kísérőzenét, ezek közül legismertebbek a különféle westernfilmekhez komponált darabjai.

Először 1964-ben Sergio Leone kérte fel Egy maréknyi dollárért című alkotásához, hogy néhány betétdalnak készítse el a hangszerelését. Tehetségére hamar felfigyeltek, mert olyan hagyományostól eltérő hangszereket alkalmazott, mint amilyen a harmonika, a harang vagy az elektromos gitár. Sorra kapta a megbízásokat, bár pályája kezdetén elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét (egyik leghíresebb filmzenéjét az 1968-as Leone-rendezéshez, a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmklasszikushoz készítette), számos más műfajban is maradandót alkotott a vígjátéktól a romantikus filmeken át a horrorokig. (Mennyei napok, A misszió, a Volt egyszer egy Amerika, A profi, az Aki legyőzte Al Caponét, a Bugsy, Az óceánjáró zongorista legendája, a Cinema Paradiso és a Maléna.)

Munkássága során számos híres rendezővel dolgozott együtt, közülük a legismertebbek Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Pier Paolo Pasolini, Franco Zeffirelli, Giuseppe Tornatore, Brian de Palma, Roman Polanski.

Morricone élete során öt alkalommal kapott Oscar-díj jelölést. 2007-ben Életmű Oscar-díjat vehetett át, másodszorra pedig 2015-ben pedig az Aljas nyolcas c. Tarantino-film zenéjéért kapta meg a szobrot. A misszió és Az óceánjáró zongorista legendája című filmek zenéjéért egy-egy Arany Glóbuszt nyert (1987, 2000), az Aki legyőzte Al Caponét zenéjéért Grammy-díjat kapott (1988), emellett egy Arany Oroszlán Életműdíjjal (1995) és egy Életmű Európa Film-díjjal (1999) büszkélkedhet.

Koltai Lajos operatőrrel eddig háromszor dolgozott együtt. 2004-ben Ennio Morricone írta a zenéjét Kertész Imre Sorstalanság című könyvének filmadaptációjához, melynek felvételei a Magyar Rádió 22-es stúdiójában zajlottak.

(Forrás: Wikipédia, Mozinet)

125 éve hunyt el Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző, karmester

csajkovszkijPjotr Iljics Csajkovszkij

(Votkinszk, 1840. május 7. - Szentpétervár, 1893. november 6.)

Csajkovszkij az orosz zenei romantika legsokoldalúbb nagy alkotói egyénisége. Művészetében egyesíti a nyugati romantika vívmányait az orosz nemzeti hagyományokkal.

Csajkovszkij köztiszteletben álló mérnök-hivatalnok család gyermeke volt. Igen gondos nevelésben részesült, majd néhány hónapig az igazságügy-minisztériumban tisztviselősködött. Erre a pályára azonban teljességgel alkalmatlannak bizonyult. Zenével komolyabban csak 23 éves korában kezdett foglalkozni, ennek ellenére alig háromévi tanulás után olyan alapos felkészültséget szerzett, hogy mesterének, Anton Rubinsteinnek a fivére, Nyikolaj Rubinstein 1866-ban meghívta tanárnak az újonnan megnyílt moszkvai konzervatóriumba.

Itt 1877-ig működött, kapcsolatba került az Ötök csoportjával és zenekritikák írásával is foglalkozott. 1877-ben a megfeszített munka és rosszul sikerült házasságának konfliktusai súlyos lelki válságba sodorták. Állását feladta, és ideje nagy részét külföldön töltötte. Ezekben az években keletkeztek nagyszerű szimfonikus alkotásai és Anyegin című operája.

Bővebben: 125 éve hunyt el Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző, karmester

Bakelitvásár

bakelitvásár-2018"...az öreg bakelit, még mindig tudhat valamit..."

Hallgasson újra régi "fekete" lemezeket!

Selejtezett bakelitlemezek 200 Ft-os áron kaphatók a megyei könyvtár földszintjén és a 3. emeleten található Közösségi térben.

Használja ki a lehetőséget a készlet erejéig, vagy december 14-éig!

A magyar filmkultúra gyöngyszemei

3Válogasson a médiagyűjtemény állományában lévő Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet magyar filmtörténeti sorozatának kiadványaiból!

A filmek teljes listája megtekinthető itt.

  2017. január 1-jétől a DVD-k kölcsönzésekor nincs kezelési díj.

Kölcsönzési határidő: 14 nap

Az egy alkalommal kölcsönözhető filmek darabszáma: 4.

 

 

 

Weboldalunkon cookiekat használunk, hogy a jövőben minél személyre szabottabb tartalmakat készíthessünk Önnek.
Ok