VESZPRÉM MEGYEI ÉLETRAJZI LEXIKON

Keresés Betűrendes mutató | Rövidítésjegyzék  

Lexikonok kezdőoldala


MÁRFÖLDY Aladár
( Budapest, 1893. november 3. - Budapest, 1988. július 6. )

építészmérnök

Budapesten végezte iskoláit, a műegyetemen 1921-ben szerzett építészmérnöki diplomát. Rövid ideig egy magánmérnöki irodában gyakornok. 1922-ben Veszprémben alkalmazták, 1924-ben kinevezték a város főmérnökének, 1929-ben „életfogytiglan” megerősítették főmérnöki állását. Fő feladata a városrendezési terv kimunkálása és annak megvalósítása. Ekkor alakult ki a Szent Margit-templom körüli kislakásos telep, az Ányos és Sziklay u., az új temető. Rendezték a Kossuth utca, a Cserhát, a Búzapiac és a Rákóczi tér (ma Óváros tér) környékét. Elkészítette a Hősi Kapu tervét. A háborús károkról fényképeket készített. 1945-ben eredményesen tárgyalt a németekkel a városi közművek, köztük a robbantásra előkészített Viadukt megmentése érdekében. A háború után megszervezte a romeltakarítást és az újjáépítést. 1946-ban állásából elbocsátották, később a városból Balatonalmádiba költözött. Székesfehérvárott figuránsként, majd földmérő mérnökként dolgozott. A Balatonfüredi Szívkórház főmérnökeként ment nyugdíjba. Irányította a szívkórház rekonstrukcióját, több nyaralót tervezett a Balaton északi partján.
  M.: Reflexiók Veszprém városrendezéséhez. 1–2. rész. = VpHí., 1925. nov. 8. – Veszprém forgalmi és közlekedési viszonyai a múltban és jelenben. 1–3. r. = VpHí., 1927. jan. 26-jún. 1. – Az építkezések közgazdasági jelentőségéről és a lakásépítő szövetkezetekről. 1926.
  I.: Mi vezette Veszprém építőit? = VpHí., 1943. dec. 25. – ÉfMTt., Bp., 1993. – GYULAVÁRINÉ LOVASSY Klára: Veszprém építői. = VpSz.,1994. 2. sz. – BfÉL – Varga.