Text Size

100 éve írták

A fagyott burgonya is élvezhető. Téves az az általános hit, hogy a fagyos krumplit nem lehet újra élvezhetővé tenni. Az eljárás igen egyszerű. – A fagytól megcsípett vagy akár kőkeményre fagyott krumplit hideg helyen kell tartani, hogy az semmi körülmények között fel ne engedjen. Használat előtt hideg vízbe tesszük és a fagyás fokához képest 10-12 óráig benne hagyjuk. A vizet 1–2-szer meg lehet újítani. Azután kivesszük a burgonyát és hámozás nélkül, héjában megfőzzük. A fagyos krumpli elveszti édeskés ízét és sem ízre, sem táplálóértékre nézve nem különbözik a jó krumplitól.

(Veszprémi Hírlap, 1917. március 4. 6. o.)

Áprilisban vonulnak be a 18 éves tanulók. A vallás és közoktatásügyi magyar királyi miniszternek a hadvezetőséggel történt megállapodása alapján azoknak az 1899. évben született s legutóbbi katonai bemutató szemlén katonai szolgálatra alkalmasnak talált főgimnáziumi, főreáliskolai, felsőkereskedelmi iskolai növendékeknek, kik a folyó tanévben ezen intézetek utolsóelőtti évfolyamát látogatják, nem e hó 10-én, hanem április 18-án kell bevonulniok, hogy bevonulásuk előtt az utolsó évfolyam vizsgálataira elkészülhessenek, a vizsgát letehessék és az érettségi bizonyítványt, illetőleg tanítói oklevelüket megszerezhessék.

(Balatonvidék, 1917. március 18. p. o.)

Diákok és a kertészet. A vallás- és közoktatásügyi miniszter szigorú utasítást küldött a kir. tanfelügyelőséghez, hogy akár személyes utánjárással is kövessen el mindent, hogy az iskolás gyermekek konyhakerteket készítsenek, és azokat gondozzák. A tanulóifjúságból munkáscsapatokat kell szervezni, s velük, ahol munkáshiány van, magánosok kertjeit is művelés alá kell venni.

 (Veszprémi Hírlap, 1917. március 25. 5. o.)

Presets
BG Color
BG Patterns
Accent Color
Apply
Weboldalunk sütiket (cookie) használ működése folyamán, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassa Önnek, továbbá a látogatottság mérése céljából. A sütik használatát bármikor letilthatja! Bővebb információkat erről Adatkezelési tájékoztatónkban olvashat.
Adatkezelési tájékoztató Ok