Állattartás a kisgazdaságokban
Baromfitartás - majorság
Elsősorban tyúkot tartottak, ezenkívül főként libát, néhány helyen lehetett megtalálni a kacsát, pulykát esetleg gyöngytyúkot is (ezeket nagyobb gazdaságokban, főúri birtokokon).
Az 1910-20-as évek kedvelt fajtái a magyar parlagi tyúk, a nagyobb testű izlandi tyúkfajta volt, de a kendermagos, a kis babos és a kopasznyakú is kapirgálhatott az udvaron. Nem a húsuk miatt, inkább a tojásuk miatt tartottak sokat belőlük.
Lúdként a vadlúdszürke tollazatú (amit hamar lehetett fosztani, tépni) parasztliba volt a legelterjettebb. Ünnepkor volt terítéken liba, zsírja és mája volt a legnagyobb érték, főleg a háború második felében. A hizlalásuk szeptembertől karácsonyig tartott.
Kacsákból a fehér tollazatúakat kedvelték, tenyésztették.
A libatoll, kacsatoll nagy érték volt, hiszen a párnák, paplanok,a derékaljak puhaságát, töltését biztosították. Egy-egy libáról kopasztáskor 20-25 deka tollat tudtak kitépni.

Sertéstartás
Veszprém megyében elvétve még meg lehetett találni az ősi bakonyi sertésfajtát a kisebb gazdaságokban. A legnagyobb és legvastagabb szalonnára ez volt képes felhízni, ennek a fajtának a legjobb ízű a húsa is. Érdekessége, hogy születésekor csíkos, mint a vadmalac, aztán pár hetes korára elmúlik a mintázat. Vaddisznóéhoz hasonló teste hosszú és erőteljes, lába vékony, de erős.
Külterjesen nevelték őket, télen-nyáron a szabadban voltak, védettek voltak a betegségekkel szemben is. Hizlalásuk elsősorban erdei makkon folyt, vágásuk előtt kaptak más szemestakarmányt is.
Magyar mangalica volt leginkább a gazdáknál. Ez a sertésfajta az ország déli felén jelent meg a 18. században, majd terjedt el először a nagyobb uradalmakban, később az egész országban. A bakonyi és a szalontai sertés keresztezéséből tenyésztették ki. Négy színváltozata létezik: szőke, fekete, fecskehasú és vadas. Alkatuk kerekded, széles hátú, gömbölyded hasú, finom dús, göndör szőrű. Ezeket a disznókat elsősorban a zsírjukért tenyésztették, szintén ellenállóak a betegségekkel szemben.
Marhatartás
A gazdaságoknál elsősorban a magyar tarkát tartottak. Jó tejelő fajta és hústermelő képessége is kiváló, jóindulatú és élénk természetű állatok. A tejelési időszak alatt 11-12 liter tejet adnak átlagosan naponta.

Lótartás
A lovak fajtái használatuktól függött.
Katonalovakként (Remonda – növendék ló a lovasság számára) „javított magyar ló”-nak, vagy magyar parlagi lónak nevezett kevert fajtájút lovagoltak, ami nagyobb, arányosabb, könnyebb testű volt az ősi magyar lónál, viszonylag igénytelen, jól idomítható. Továbbá spanyol mének behozásával javították fel a honi fajtákat, s alkalmazták huszárlónak őket.

Használtak kisebb méretű, török vagy szlavóniai ló néven ismert apró lófajtát, főként teherhordásra.
A Dunántúlon használtak még szintén teherhordásra ún. lengyel vagy podóliai fajtájú lovakat és a lipicai is elterjedt a nagyobb gazdaságokban, uradalmakban.

A nagy teherbírású, erős testalkatú muraközi, stájer vagy sváb lófajták voltak az igavonók.
Juh és kecsketartás
A Bakonyban, elsősorban a múlt század elején, már a merinói juhot tartották a gazdák, rideg tartással. Kecskéket erdővédelmi szempontból nem lehetett legeltetni szabadon, őket inkább a nagyobb területű gazdaságokban tarthatták akár a tejéért, akár a húsáért.

Nyúltenyésztés
Nyulat jó szaporodási képessége, gyors növekedése és olcsó tartása, kis helyigénye miatt előszeretettel tartottak. Az angóranyulakat elsősorban a szőrükért tenyésztették (a nyúlon lévő gyapjúszőrök hossza 20-25 cm). Valamint tartottak prémnyulakat is, kifejezetten a bundájukért. Míg a többi nyúlfajtát a húsáért (magyar vadas, lepketarka, különböző óriásméretű nyulat, amiknek a súlya 4-7 kg között volt).
A háború évei alatt mind a nagy, mind a kicsi gazdaságoktól megkövetelték a beszolgáltatást. Nagyon kevés állat maradt, ezek tenyészete alig fedezte a napi szükségletet és a folyamatos rekvirálást.

Veszprémi Hírlap, 1916. január 23.
|

Veszprémi Hírlap, 1916. április 9.
|

Veszprémi Hírlap, 1916. november 11.
|